-
Kuzey Ege'nin Prensi Enez(Ainos)
- Anasayfa
- Enez
Saros Körfezi'nin Saklı İnci'si...
Enez ya da eski adıyla Ainos olarak bilinen kent, Edirne İlinin Ege kıyısında Meriç Nehrinin denize kavuştuğu alanda yer almaktadır. Enez’e Keşan üzerinden (60 km) ya da İpsala’dan (30 km) ulaşılır. İstanbul’a 270 km, Edirne’ye ise 180 km uzaklıktadır.Bu günkü Enez, antik kentin üzerinde kurulmuştur.Yapılan araştırma ve kazılar ve araştırmalarda gün ışığına çıkan kalıntılar, başta Trakya olmak üzere Anadolu, Ege Adaları, Yunanistan ve Güney Doğu Avrupa Arkeolojisine önemli katkılar sağlamıştır. Ainos ören yerinde ve Hoca Çeşme Höyüğünde yapılan kazı ve araştırmalar; bölgedeki ilk yerleşimin Ne- olitik Çağ’da (MÖ. 6500 yıllarında) başladığını, Kalkolitik ve Tunç çağlarda devam ettiğini, Demir Çağ, Klasik Çağlar, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlere ait uygarlıkların kesintiye uğramadan günümüze kadar gelişerek ulaştığını gösteriyor. Enez ve çevresinde yeşeren uygarlıkların bu denli gelişmiş olması, bölgenin ekonomik zenginliği, deniz, nehir ve kara bağlantılı ticaret yolların varlığı ile Ainos’un Anadolu - Avrupa arasında doğal köprü konumunda olmasının büyük rolü olmuştur.
Meriç Nehri’nin yorgun fakat bereket yüklü akışıyla Türkiye Yunanistan sınırını oluşturarak Saros’a kavuştuğu noktada kurulu olan Enez, zamanın hazinelerini barındıran kadim bir yerleşimdir. Edirne’nin bu güzel ilçesi Saros’un mavi gözlerine vurgun nisbeten bakir kumsaları, serin ve dingin denizi, Gala Gölü Milli Parkı’nda zirve yapan doğal yaşam çeşitliliği, insanı eksenine alan kültürel değerler bütünü ve tarih sahnesinden günümüze ulaşan eserleriyle son yıllarda yörenin turizm yelpazesine yeni önermeler sunmaktadır.
Gezilebilecek yerler, Bücür Mene, Dalyan ve Taşaltı Gölleri Enez'in Kuzey'inde Gala (Stentoris Gölü ve Milli Parkı) ve Armutlu ile Sığırcı Gölleri, Enez Kalesi, Fatih Camii (Ayasofya Kilisesi), Roma dönemi caddesi, Taşaltı Nekroplü, Has Yunus Bey türbesi, Kral kızı bazilikası, Çataltepe tümülüsü ve büyük Sancaktepe tümülüsü.